Bij veel mensen die ik begeleid, merk ik dat kwetsbaar durven zijn een thema is. Dat was het vroeger bij mij ook. Toon je je kwetsbaarheid, dan kun je daardoor afgewezen worden. Maar toon je hem niet, dan is het heel lastig om je echt te verbinden met anderen. Hoe kun je dit nu op een prettige manier doen?

Kwetsbaarheid betekent jezelf laten zien, inclusief al je tekortkomingen en angsten. Het helpt anderen om zich met jou te verbinden op een dieper niveau. Als coach werk ik veel rond dit thema, omdat het nodig is voor groei en zelfacceptatie.

Vroeger vond ik het zelf ook bijzonder moeilijk om me kwetsbaar op te stellen, simpelweg omdat ik bang was voor afwijzing. Die angst werd gevoed door mijn eigen ervaringen van gepest worden. Het zorgde ervoor dat ik mijn kwetsbare kant steeds meer afschermde, als een beschermingsmechanisme.

Het was pas later in mijn leven dat ik besefte dat mijn kracht juist schuilde in mijn kwetsbaarheid. Brené Brown's werk over dit thema werk benadrukt voor mij dat het tonen van je ware zelf, inclusief je kwetsbaarheid, niet gelijkstaat aan zwakte, maar eerder aan moed en authenticiteit.

Het vergt tijd en oefening om te leren dat het delen van gevoelens en ervaringen met anderen niet betekent dat je zwak bent, maar juist menselijk. Maar hoe doe je dat nou precies, kwetsbaar zijn? Ik geef je graag een aantal tips.

Zelfreflectie

Neem regelmatig de tijd om na te denken over je eigen gevoelens, ervaringen en reacties. Probeer inzicht te krijgen in wat je werkelijk denkt en voelt. Dit helpt je bewust te worden van je kwetsbaarheden.

Acceptatie

Realiseer je dat niemand perfect is. We hebben allemaal onze zwakke momenten, en dat is volkomen normaal. Leer jezelf accepteren met al je fouten en gebreken, en begrijp dat dit deel uitmaakt van het mens-zijn.

Zelfcompassie

Behandel jezelf met vriendelijkheid en begrip, zoals je zou doen met een goede vriend. Wanneer je je kwetsbaar voelt, geef jezelf dan de ruimte om te groeien zonder zelfkritiek.

Open communicatie

Oefen open communicatie met anderen. Bespreek je gevoelens en gedachten op een eerlijke en respectvolle manier. Dit opent de deur voor anderen om hetzelfde te doen en creëert een sfeer van begrip.

Stel grenzen

Wees duidelijk over je grenzen, maar wees ook open over je behoeften. Kwetsbaarheid betekent niet dat je alles moet delen. Het gaat ook om het respecteren van je eigen grenzen.

Wil je hier eens verder over praten? Neem gerust contact op.