Een van de mensen die mij inspireerden bij het schrijven van mijn boek Introvert Leiderschap is Stephen Covey. In zijn boek De 7 eigenschappen van effectief leiderschap geeft hij veel handige tips om je leven een stukje makkelijker te maken. Vandaag wil ik inzoomen op het tweede kenmerk dat hij beschrijft, omdat het je kan helpen jouw toekomstige pad uit te stippelen.

In zijn boek beschrijft Covey zeven kwaliteiten die je vooruit helpen in het leven. Nummer twee gaat over het hebben van een duidelijk einddoel. Het wordt gemakkelijker om je weg te vinden en obstakels te overwinnen als je einddoel duidelijk is.

Bij het bepalen van je eigen toekomst heb je zowel korte als lange termijn doelen. Het ene doel is ook groter dan het andere. Bij het maken van die doelen houd je daarnaast rekening met je eigen waarden en principes.

Mission statement

Covey raadt aan om al deze doelen op te schrijven in een zogeheten mission statement. Daarin beschrijf je waar je als persoon uiteindelijk naartoe wilt. Zo creëer je een heldere richting voor jezelf waar je vervolgens stapsgewijs naartoe kunt werken. Dit kan zowel op zakelijk als op persoonlijk niveau zijn.

Om dit statement op te stellen, kun je jezelf vragen stellen als:

  • Hoe ziet het grotere plaatje er voor mij uit?
  • Waar wil ik heen?
  • Wie wil ik worden?
  • Wat is echt belangrijk voor mij?
  • Wat zijn mijn kernwaarden?
  • Wat is mijn unieke bijdrage?
  • Wat moet ik hiervoor doen?

Deze mission statement is natuurlijk een levend document dat je steeds weer kunt verfijnen. Het gaat niet om volledigheid, maar meer om richting geven aan waar je naartoe wilt. Je zult merken dat als je dat voor jezelf helder hebt, het veel makkelijker wordt om er ook echt aan te gaan werken.

Wil je meer weten over hoe je voor jezelf een toekomstig pad uitstippelt? Neem dan gerust contact met mij op.