December is de maand van terugblikken en van eindejaarslijstjes. Hoog tijd dus om terug te blikken op de artikelen die ik het afgelopen jaar heb geschreven. Wat lazen jullie het liefste? En wat wilden jullie precies weten over introversie? Een top vijf van wat jullie lazen in 2021.

1. Ben jij een introvert? Doe de test!

Veel mensen zijn duidelijk nieuwsgierig naar het antwoord op deze vraag. Ik maakte een korte vragenlijst op basis van de Big Five, die in korte tijd antwoord geeft op de vraag of je al dan niet introvert bent. Na afloop krijg je een korte uitleg bij je score, om je wat meer inzicht te geven in wat die precies betekent.

2. Introversie: aangeboren of aangeleerd?

Het is een vraag die ik als coach regelmatig krijg: word je als introvert geboren, of is introversie iets wat je gaandeweg ontwikkelt? Het antwoord is echter niet zo eenduidig als je zou denken. Vandaar dat ik er een blog over schreef, die wat meer nuance biedt.

3. Als goed nooit goed genoeg is

Bij diverse introverte mensen die ik heb gecoacht ben ik het inmiddels tegengekomen: het gevoel nooit goed genoeg te zijn. Ze blijven maar zoeken naar nog meer kennis en ervaring, maar het gevoel blijft. Voor mij was het de reden om een blog te wijden aan perfectionisme. Hierin leg ik kort uit dat de oplossing vaak elders ligt dan je denkt en wat de groeimindset daar mee te maken heeft.

4. Introvert: dit zijn de eigenschappen van introversie

Omdat er nog veel onduidelijkheid is over wat introversie nu precies is, heb ik in mijn onderzoek naar introvert leiderschap ook gevraagd hoe introverten het definiëren. Op basis van die antwoorden heb ik een eigen definitie gemaakt, die de al bestaande definities verder aanvult en nuanceert. Deze definitie, plus alle andere dingen die je wilt weten over introversie, lees je in dit blog.

5. De verschillen tussen introversie en hsp

Tijdens workshops en webinars krijg ik regelmatig de vraag hoe introversie zich verhoudt tot hoogsensitiviteit. Ook veel coachees hebben beide eigenschappen. Hoewel er veel overeenkomsten zijn, zijn er ook duidelijk verschillen. In dit blog leg ik uit wat het verschil is.

Waar zou jij over willen lezen in 2022? Laat het me weten via info@quietquality.org