Bij de mensen die ik coach kom ik vaak belemmerende overtuigingen tegen: gedachten die zo sterk zijn, dat ze iemand tegenhouden. Dat alles perfect moet, bijvoorbeeld. Of dat je geen kwetsbaarheid zou mogen tonen. Op die manier kunnen je eigen gedachten het grootste struikelblok worden op de weg vooruit. Dat hoeven ze echter niet te zijn.

Gedurende je leven verzamel je heel wat feedback. Dat begint al wanneer je als kind probeert te voldoen aan de verwachtingen van ouders en leraren en gaat daarna vaak ons hele leven door. Wat begint als externe reacties van anderen, kan onderdeel van jou worden als je het maar vaak genoeg hoort. Het is de perfecte voedingsbodem voor zaken als perfectionisme en jezelf wegcijferen.

Zijn dit soort gedachten eenmaal onderdeel van jou als persoon, dan zijn ze vaak zo sterk geworden dat ze je leven kunnen bepalen. Ze maken bijvoorbeeld dat je jezelf niet meer durft te laten zien zoals je bent, omdat je bang bent om afgewezen te worden. Of ze zorgen dat je de lat steeds hoger legt, omdat je bent gaan geloven dat je het nooit goed genoeg doet.

Vervangen

Om dit soort gedachten te kunnen doorbreken, moet je eigenlijk twee dingen doen. Ten eerste moet je herkennen dat ze er zijn en snappen waar ze vandaan komen. Ga op zoek naar de bron van die gedachten. Vervolgens is het zaak om ze te vervangen door andere, meer helpende gedachten. In plaats van tegen jezelf te zeggen dat alles perfect moet, zeg je dan dat fouten erbij horen bijvoorbeeld. En in plaats van te zeggen dat je afgewezen zult worden om wie je bent, zeg je nu dat je niet iedereen altijd maar een plezier kunt doen.

Wees je ervan bewust dat je invloed kunt hebben op wat je jezelf vertelt. Op die manier kunnen je gedachten veranderen van je grootste vijand in je grootste vriend.

Wil je hier eens vrijblijvend verder over spreken? Neem gerust contact met me op.