Dat een beeld meer zegt dan duizend woorden heeft de Roemeense Catalina Pancos wel heel letterlijk genomen. Onder de naam Words for Introverts maakt zij ontwerpen speciaal voor introverten. Soms grappig, soms ook juist heel diepzinnig. Als taalliefhebber (ik schreef niet voor niets mijn eerste boek) was ik erg benieuwd wie er achter deze bijzondere ontwerpen zit. Ik besloot Catalina een aantal vragen te stellen.

Vertel eens: wie is de persoon achter Words for Introverts?

Ik ben Catalina en ik kom uit Roemenië, Oost-Europa. Ik ben een rustig persoon met een groot hart en een kinderlijke nieuwsgierigheid.

Ben jij ook een introvert? En zo ja, wanneer heb je dat ontdekt?

Ja, ik ben zeker een introvert. Ik ben een INFP-T volgens de MBTI-persoonlijkheidstest om precies te zijn. Ik heb altijd geweten dat ik introvert was, maar ik had er geen naam voor totdat ik een paar jaar geleden Quiet-The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking van Susan Cain las. Ik heb sindsdien andere boeken gelezen die met introversie te maken hebben, maar dit blijft mijn favoriet. Het hielp me mijn ware aard te begrijpen, en belangrijker nog, het liet me zien dat het volkomen normaal was om mezelf te zijn.

Hoe kwam je op het idee voor Words for Introverts?

Eerlijk gezegd was het niet de eerste naam die ik bedacht. Mijn online avontuur begon met een blog genaamd 'Soul Online'. Ik wist eerst niet waar ik over wilde schrijven, maar ik wist dat het uit mezelf moest komen. Het duurde echter niet lang totdat ik me realiseerde dat het een vreselijke naamkeuze was, aangezien mensen mijn blog vonden toen ze probeerden te zoeken op spiritualiteit.

Na verloop van tijd werd het duidelijker dat ik mede-introverten wilde bereiken. Ik wilde ze vertellen dat er zoveel kracht zit in introvert zijn, goed kunnen luisteren en in staat zijn om alleen te werken.

Wat wil je bereiken met Words for Introverts?

Ik heb me lange tijd alleen gevoeld in mijn manier van denken, voelen en zijn. Met Words for Introverts hoop ik mensen te verbinden, te inspireren en te empoweren zodat ze niet hoeven door te maken wat ik heb meegemaakt.

Wat inspireert jou bij het maken van nieuwe ontwerpen?

Ik ga meestal zitten, ontspan, luister naar muziek en geniet van een kopje koffie. Dan komen de woorden vanzelf. Veel dingen inspireren me. Het kunnen dingen zijn die ik niet heb gezegd. Dingen die ik voelde en waar ik me voor schaamde. Dingen waardoor ik dacht dat ik te veel of juist niet genoeg was. Wat ik ook maak, ik hou het graag echt.

Ik heb zes maanden grafisch ontwerp gestudeerd en ik denk dat daar de inspiratie vandaan komt. Ik breng ook veel tijd door op Pinterest, Instagram, Skillshare, Dribble, Behance, Awwwards - noem maar op.

Wat voor reacties krijg je van mensen?

Oh, ongelooflijke reacties! Het is zo'n hartverwarmend gevoel als iemand zegt dat ze DE woorden hebben gevonden die ze wilden horen op mijn profiel. Ik krijg veel lieve berichten van mensen die me aanmoedigen om door te gaan en zeggen dat ze waarderen wat ik maak. Het is heel moeilijk om dat gevoel onder woorden te brengen. Het is iets dat ik zou willen dat iedereen in dit leven zou ervaren, want we hebben allemaal iets zinvols te bieden.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?

Het is moeilijk voor mij om exacte voorspellingen te doen omdat mijn manier van creëren sterk wordt beïnvloed door mijn innerlijke wereld en ik geen lijst heb met specifieke stappen om te zetten. Ikzelf zal grotendeels hetzelfde blijven, maar mijn inhoud verandert. Verwacht dus veel nieuwe dingen.

Catalina besloot een deel van haar werk te delen met de lezers van dit blog. Je kunt haar kerstkaart voor introverte mensen hier downloaden en haar introverte planner hier.