Bij bijna iedereen die ik coach kom ik ze tegen: bepaalde overtuigingen die zorgen dat iemand niet verder komt. Belemmerende overtuigingen noemen we die ook wel. Een paar tips om hier anders mee om te gaan.

'Iedereen moet mij aardig vinden', 'Ik mag geen fouten maken' of 'Alles moet gaan zoals ik wil'. Het zijn slechts enkele voorbeelden van belemmerende overtuigingen die veel introverten hebben. Vaak zijn ze het gevolg van eerdere ervaringen in ons leven die ons gevormd hebben. En ze kunnen ook op latere leeftijd nog veel invloed hebben op je dagelijks leven.

Maar, zoals de naam al zegt, het gaat hier om overtuigingen. Het zijn gedachtes in je hoofd die je om kunt buigen door er anders naar te leren kijken. Dat voorkomt dat je een volgende keer hetzelfde gedrag zult vertonen omdat 'je het nu eenmaal altijd zo doet'. Anders blijven het de self-fulfilling prophecies die het altijd al waren. 

Bron

In mijn trajecten ga ik altijd op zoek naar de bron van de belemmerende overtuiging. Waar komt deze vandaan en wat is er de functie van? Door er op die manier naar te kijken, wordt het gemakkelijker om deze te zien voor wat hij is: een beschermingsmechanisme dat je beschermt tegen zaken als afwijzing of pijn.

Vervolgens is het zaak om de belemmerende overtuiging te vervangen door een helpende overtuiging. Dat doe je niet van de ene op de andere dag, maar door veelvuldig te oefenen. Op die manier kun je de belemmering ombuigen in iets productievers dat je verder zal helpen. Het is vaak precies datgene wat nodig is om iemand weer in beweging te krijgen.

Een paar voorbeelden van belemmerende overtuigingen die ik vaak tegenkom:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Ik ben onbelangrijk
  • Ik ben het niet waard
  • Ik moet perfect zijn
  • Ik moet alles onder controle houden
  • Succes is niet voor mij weggelegd
  • Ik ben bang voor verandering
  • Ik ben bang voor conflicten
  • Ik ben bang om te falen

Welke van deze overtuigingen herken jij als introvert? Ik spreek er graag eens vrijblijvend met je over om te zien hoe we dit om kunnen buigen tot een helpende overtuiging.